Busójárás – Mohács – február (1 nap) Irányár: 12.500 Ft/fő

Dátum/Időpont
2021/02/14

Úti cél
Mohács - Busójárás


Mohács 2021. február 14.  Irányár: 12.500 Ft/fő

Békéscsabáról – autóbusszal
 A Busójárás az UNESCO az Emberiség Szellemi és Kulturális Örökség listáján!
“Maszkot ölt apraja, nagyja..” Farsangvasárnap!
Utazzon velünk!
Program:
 
Találkozás Békéscsaba, Evangélikus Nagytemplom mögötti parkolóban 06.00 h-kor. Majd  Szegeden át folyamatos utazás, rövid pihenőkkel Mohácsig. A belváros közelében parkolunk a busszal ahonnan a hazaindulás is várható. 
Közös sétával érkezünk Mohács centrumába, ahol egész nap a város különböző pontjain, szabadtéri programokkal várják a vendégeket. Néptánc, népdal bemutatók, előadások. Megismerhetjük a sokác népviseleteket, de ételeiket is megkóstolhatjuk. Megszámlálhatatlan pavilonban a helyi kézműves termékek hatalmas választékából válogathatnak kedvünkre. Elmaradhatatlan a farsangi fánk és a forralt bor. 
Busók

A mohácsi busójárás 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján. 2012 óta a mohácsi busójárás hungarikumnak számít.

Farsangkor a busók a hagyományoknak megfelelően öltöznek fel. Fűzfából faragott maszkot viselnek, jellegzetes ruházatuk a bocskor, a csizma, a fehér vászongatya, a bundájával kifordított birkabőr derékban kötéllel vagy lánccal összekötve, amelyre egy, vagy több kolomp van felaggatva, valamint a vállon viselt tarisznya.
A legnagyobb mulatság farsangvasárnap van. A mai busójárás a régi népszokás központjában, a Kóló téren kezdődik. A beöltözött busók, jankelék, maskarák itt gyülekeznek, itt találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busók az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtös, a teknős és más busó csoportokkal. A régi elöltöltős busóágyú dörejére a különböző csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik. Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A mohácsiak azonban kedden is farsangolnak, amikor is az újabb főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét.

A nap három fő programja:
A Sokac-révben tánccsoportok, dudások és busók bemutatói, majd a busók csónakos átkelése a Dunán.
A Kóló térről a Széchenyi térre busófelvonulás, 
Máglyagyújtás a Széchenyi téren – KÓLÓZÁS a Busókkal
 
Délután szabad program, részvétel a fesztiválon és a forgatagban. Az egész napos rendezvény ideje alatt étkezési lehetőség a Kóló téren, ahol hatalmas serpenyőben illatoznak a sültek, az egytálételek és finomabbnál finomabb különlegességek közül választhatunk. Hazautazás a tűzgyújtás után, visszaérkezés Békéscsabára érkezés az esti órákban.
Útiköltség: 12.500 Ft/fő
Utazási: 49 fh nyugati típusú, légkondicionált, biztonsági övekkel ellátott autóbusszal, min. létszám: 35 fő

Search

+